צוות המורכב מבכירים במשרד הבריאות ונציגים מארגונים רדיקאליים במיוחד של הקרן החדשה, גיבש קוד אתי מהפכני שינחה את משרד הבריאות במאבק בגזענות. ארגון לביא: מדובר במחדל חמור של משרד הבריאות המעניק לארגונים קיצוניים במיוחד את הזכות לקבוע קוד אתי עבור כלל אזרחי ישראל
ב-13.8.18 הפיץ משרד הבריאות לכל עובדי מערכת הבריאות דו"ח למאבק בגזענות, על פי כותבי הדו"ח, המלצות הדו"ח נכתבו לאחר שוועדה מיוחדת מטעם משרד הבריאות עסקה בנושא במשך השנה האחרונה.
את דו"ח משרד הבריאות למאבק בגזענות חיברו מספר צוותים, וביניהם 'צוות המניעה' שתפקידו היה לנסח טיוטה לקוד אתי עבור משרד הבריאות בנושא המאבק בגזענות. עיון בשמותיהם של הארגונים החברתיים השותפים בצוות המניעה, מעלה כי מדובר בארגונים המזוהים עם השמאל הקיצוני ועם הקרן החדשה לישראל, ובהם רופאים לזכויות אדם, המרכז הרפורמי לדת ומדינה, הקשת הדמוקרטית, האגודה לזכויות האזרח ועוד, ואף לא ארגון אזרחי אחד המזוהה עם תפיסות ימין מרכז.

שלא במפתיע, הנחת היסוד של צוות המניעה הייתה כי: "הגזענות היא תופעה שכיחה במדינת ישראל. יש לה מופעים בכל שכבות החברה, החל במוסדות ובנבחרי ציבור ודרך התושבים עצמם. מערכת הבריאות, כחלק אינטגראלי מהחברה הישראלית סובלת אף היא מתופעות של גזענות".

כותבי הדו"ח מצירים על כך ש"פעמים לא מועטות שיקולי ביטחון גברו על זכותם לבריאות של התושבים הערבים ובכך תרמו להדרתם", תוך שהם מציינים את הפסקת עבודתם של צוותי הרפואה באזורים שבהם הייתה סכנה לכוחות הרפואה כגון אירועי אוקטובר 2000 ואירועי יום האדמה וכדו'.
בסיכומה של עבודתם המשותפת, המליץ צוות המניעה על 4 המלצות על דעתם של כלל חברי צוות המניעה, ההמלצות מורכבות מארבע רגליים עיקריות, ובהם: ניסוח "אמנה" למיגור הגזענות במערכת הבריאות, "הכשרה וחינוך לסטודנטים" ולצוותים פעילים בשטח ו"עיצוב מחדש" של "מרחבים נפיצים".

את האמנה ממליץ הצוות להטמיע במהלך אגרסיבי ומתמשך, הכולל הטמעה במערכת הבריאות על כלל הגורמים בה – מוסדות, עובדים, ארגוני חולים, מטופלים ובני משפחותיהם, בהכשרות הסטודנטים והדרגים הבכירים, במשרד הבריאות ובאיגודים השונים.
על פי המלצת הצוות, האמנה למיגור הגזענות במשרד הבריאות תושק באירוע ציבורי משמעותי בכנסת או בבית הנשיא, ולאחר מכן תופץ על ידי שילוט בכל מוסד רפואי ובתכתובות אישיות לצוותי הרפואה ולמטופלים באופן סדרתי אחת לתקופה. אמנה זו צפויה להילמד במסגרות ההכשרה השונות של מקצועות הבריאות, תוך שהצוות מדגיש את הטמעת האמנה בהכשרות צוותי רפואה ובעיקר בקרב ההנהגה הרפואית, הן במשרד הבריאות והן בבתי החולים ובבתי הספר לרפואה. בנוסף, משרד הבריאות יפעל כדי שהאמנה תוטמע בקודים האתיים של איגודי הסיעוד והרפואה, ואיגודים נוספים.
בשיחה שערך נציג ארגון לביא עם גורם בכיר במשרד הבריאות המקורב לשר הבריאות ליצמן, נאמר כי סביבת השר ליצמן אינה מכירה את עבודת הצוות והמלצותיו.
אולם באיגרת רשמית שנלוותה לדו"ח והחתומה על ידי פרופ' איתמר גרוטו המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, נכתב כי המלצות הדו"ח כבר אומצו על ידי מנכ"ל המשרד וסגן שר הבריאות, וכמו כן נכתב שמחזור ההכשרה הראשון צפוי לצאת לדרך בקרוב.
וכעת כמה מילים על צוות המניעה, ועל השותפים הטבעיים שדווקא בהם בחר יו"ר הוועדה פרופ' איתמר גרוטו, להיות אלו שינסחו את הקוד האתי של משרד הבריאות עבור אזרחי ישראל.
ארגון האגודה לזכויות האזרח והמרכז הרפורמי לדת ומדינה שנבחרו גם הם לנסח עבור משרד הבריאות של ליצמן את הקוד האתי למאבק בגזענות, מוכרים מעט יותר לציבור הרחב. אך כדאי להרחיב מעט על השותפים הנוספים בצוות המניעה של משרד הבריאות, ארגון רופאים לזכויות אדם וארגון הקשת הדמוקרטית.
בדברים שנשאה נשיאת ומייסדת רופאים לזכויות אדם, ד"ר רוחמה מרטון, בפני האסיפה הכללית של הארגון ב-2016, אמרה ד"ר מרטון את הדברים הבאים: "מיואשי שמאל למיניהם שבויים באשליה שכדי לחולל כאן שינוי מהותי חייבים "לשכנע" כמה שיותר אנשים שצדק ושוויון וכבוד האדם חשובים יותר מקדושת העם והאדמה. אשליה זו נשענת על ההנחה ש "כמות יוצרת איכות", אבל המציאות הרבה יותר מורכבת. לעתים קרובות, הכמות מדרדרת את האיכות. פוליטיקה אפקטיבית, לעומת זה, מזהה נקודות רגישות של המשטר וממקדת את כל מאמציה בהן. החרם מוציא את הממשלה (ושופרי העיתונות שלה) מכליה? מצוין. חשיפת הפשעים של זרועות הביטחון מביכה את "הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון"? מעולה. שיתופי פעולה חוצי-גדר כמו אלה של רל"א בין יהודים לפלסטינים מטריפים את הקומיסרים? נפלא ונהדר. איך יודעים מהי נקודה רגישה של השלטון? פשוט רואים מה עובד. איך נדע שהפעולה שלנו אפקטיבית נגד המשטר – מערכת האפרטהייד והאוליגרכיה – ולא רק נגד מי שמכהן כרגע בראשו? זה די פשוט. אם גם האופוזיציה תתקוף אותה, כנראה שהיא מאיימת על דבר מה גדול יותר מאשר חלוקת ההון הפוליטי בין שני המחנות, הימין והשמאל. ובקיצור: אם עיצבנו את הרצוג ולפיד (או כל מי שיחליף אותם), אנחנו בדרך הנכונה". דבריה אלו של מרטון ופנינים נוספות צוטטו בהרחבה באתר ארגון רופאים לזכויות אדם.
גם השותף הנוסף, ארגון הקשת הדמוקרטית המזרחית, נמצא בקצה קצה הסקאלה. כך לדוגמה פורסם, כי על פי ארגון זה מרגל האטום מרדכי ואנונו הוא "לוחם אמיץ למען התרחבות השיח הדמוקרטי במדינת ישראל. פעילותו לחשיפת סוגיית הנשק הגרעיני הנמצא בידי ישראל לדיון ציבורי פומבי בארץ ובעולם היתה צריכה להפוך לאבן-פינה בהיסטוריה של הדמוקרטיה הישראלית. במקום זה, החברה הישראלית בחרה להתנכר אליו ולהתעלם מתרומתו העצומה לחיזוק יסודותיה הדמוקרטיים. בגלל פעילותו הברוכה, אנו מוצאים בו שותף ועמית למאבק למען שיח ציבורי דמוקרטי וחופשי יותר".
בשנת 2016 העניקה הקרן החדשה לישראל לארגונים השותפים בצוות המניעה של משרד הבריאות סכומי עתק, על פי הפירוט הבא: הקשת הדמוקרטית 52,500 דולר, רופאים לזכויות אדם 127,271 דולר, האגודה לזכויות האזרח 639,895 דולר, המרכז הרפורמי 289,361 דולר.
מחדל חמור זה של משרד הבריאות, מוכיח שוב כי פעם אחר פעם מצליחים ארגונים קיצונים מהשוליים הפוליטיים של ישראל, לעצב את מדיניות משרדי הממשלה בנושאים הרגישים ביותר, תוך שהם מנצלים את חוסר עירנותם של נבחרי הציבור.